Schijfruimte genoeg toch pas het niet

Het probleem is als volgt: Je hebt een splinter nieuwe externe hardeschijf van 500 gigabyte gekocht, daar wil je vervolgens een groot film bestand op zetten. Je krijgt een melding dat er niet genoeg schijfruimte is.

Dit zou kunnen komen doordat hardeschijven vanuit de fabriek het al verouderde FAT32 systeem hebben. Dit systeem kan heel veel bestanden aan, maar elke individuele bestand mag maar maximaal 4 GB groot zijn. Microsoft heeft 10 jaar geleden zelf een  nieuw systeem bedacht, maar dit systeem is eigendom van microsoft. Dus hardeschijf leveranciers mogen dat niet meeleveren.

De oplossing: maak voordat je je hardeschijf gaat gebruiken, er een NTFS schijf van. Dat gaat als volgt:

  1. Klik met de rechtermuis knop op de betreffende hardeschijf. Klik daarna op formatteren.
  2. Zet in het volgende venster het vinkje snelformateren aan. Ook moet NTFS zijn geselecteerd. Zoals hieronder weergegeven.
  3. LET OP! als je op starten klikt worden alle gegevens van de schijf gewist! Doe dit dus alleen met een nieuwe schijf, of een schijf waar toch geen belangrijke bestanden op staan.
  4. De hardeschijf is nu klaar voor gebruik en kan nu bestanden aan van 1000 gigabyte.

Bovenstaande omschrijving is de meest eenvoudige. Er zijn ook nog andere manieren, maar die zijn weer niet geschikt voor niet-technische mensen.

Geef een reactie