Welke apps voor de schooltablet?

Sommigen vinden deze apps zelfs onmisbaar op de schooltablet. Een overzicht:

1. GRAPHCALC HD : GraphCalc HD is een grafische rekenmachine die op het grote tabletscherm haarscherpe grafieken van zo ongeveer elke denkbare formule neerzet in prachtige kleuren. Vooralsnog Engelstalig. (voor iOS, prijs € 1,79)

2. CALCPRO: CalcPro is ook een zeer complete rekenmachine voor studiedoeleinden. Aan de zijkant kies je instellingen voor de diverse vakgebieden, o.a. wetenschappelijk, informatica (talstelselconver-sies en -berekeningen), financieel, statistiek en rekenen met datum en tijd. Daarnaast zijn een eenhedenconverter, valutaconverter, een constantenrekenmachine en een grafische rekenmachine aanwezig. (voor iOS, prijs € 6,99 (iPad hd-versie)

3. GRAPHING CALC: Ook voor Android is er een mooie wetenschappelijke rekenmachine, nl. Graphing Calc.Deze rekenmachine heeft drie modi: staandaard, wetenschappelijk en grafisch. (voor: Android, prijs: gratis)

4. HP 12C: Voor stevig financieel rekenwerk is er één die de standaard is op dat gebied en dat is HP 12C. Hij is al sinds 1981 in productie en wordt nog steeds gemaakt. De functionaliteit is ook nog steeds hetzelfde, maar de snelheid is door de moderne processoren flink verhoogd. Er is dus een exacte kopie voor op de tablet, of eventueel de smartphone. (voor iOS (dan heet hij 12E Financial Calculator) en voor Android, prijs: iOS = € 5,49, Android = € 3,70).
Wil je het origineel als app, dan is er (alleen voor iOS) de officiële Hewlett Packard 12C Financial Calculator, of de 15C, de wetenschappelijke variant. (voor iOS , prijs: € 13,99)

5. TI-Nspire: De TI-Nspire van Texas Instruments is een totaalpakket voor wiskunde, maar is niet goedkoop. (voor: iOS, prijs: € 26,99)

6. Wiskundig tekenen: Wiskundig tekenwerk wordt simpel en vooral overzichtelijk met het Nederlandstalige Geometry Pad. De plus-versie geeft veel extra’s, zoals raaklijnen, transformaties en een ingebouwde rekenmachine. (voor iOS, prijs: € 5,49)

7. De elementen: Een heel mooi exemplaar van het periodiek systeem der elementen is De elementen: een visuele verkenningstocht voor iOS. De elementen worden als foto getoond en zijn roteerbaar. Elke element is voorzien van een achtergrondverhaal, gebaseerd op het boek De elementen van Theodore Gray. De app is wel erg groot: 1,72 GB. (voor iOS, prijs: € 12,99)

8. Het Periodiek Systeem: Een veel minder uitgebreid appje is het Nederlandstalige Het Periodiek Systeem: een tabel zonder gedoe. (voor iOS, prijs: € 0,89)

9. ATOM: De Engelstalige tabellen zijn een stuk fraaier uitgevoerd. Atom is zo’n fraaie en die bevat genoeg informatie om de meest nieuwsgierige leerling tevreden te stellen. (voor: iOS, prijs: € 0,98)

10. Het periodiek systeem: Deze app is alleen voor Android en is gratis. Het is niet dezelfde app als de hierboven besproken app voor iOS. Er is niets interactiefs aan, maar hij is dan ook gratis.

11. Periodic Table: Het Engelstalige Periodic Table heeft een uitgebreide hoeveelheid gegevens achter elk element verstopt. (voor: Android, prijs: gratis)

12. PIRAMIDES 3D: Voor geschiedenis is er het prachtige Piramides 3D waarmee het oude Egypte tot leven komt. Je wandelt door de kamers en speelt zelf ontdekker. Het is Engelstalig en heel groot, nl. 1,15 GB. (voor iOS, prijs: € 3,95)

13. Hubble Gallery BETA: De Hubble-telescoop draait al 25 jaar om de aarde en schiet regelmatig de mooiste plaatjes van allerlei objecten die op deze hoogte te zien zijn. In deze applicatie zijn veel van deze foto’s te zien, waarbij je ook informatie kunt lezen over wat er op de foto staat. (voor Android, prijs: gratis)

14. Rekentoets: Eindexamenkandidaten raken door de app vertrouwd met het officiële Rekenexamen of Rekentoets. Ze kunnen zelfstandig oefenen op de tablet waar en wanneer ze willen en krijgen feedback met uitwerkingen bij elke opgave, zowel bij goede als bij foute antwoorden. (Van Uitgeverij Malmberg, voor Android, prijs: € 1,79)

15. How Stuff Works: Misschien wel de allerleukste app – voor leerling én docent – is ‘How Stuff Works’ van de gelijknamige website. Hier vind je uitleg over de meest uiteenlopende actuele onderwerpen. In tekst, video en animatie leggen de makers in begrijpelijk Engels uit hoe elektriciteit werkt of hoe je liedjes samplet, wat Nostradamus voor voorspellingen heeft gedaan over 2012 en wat een hypotheek nou eigenlijk precies is. Hier vind je altijd wel een aangename toevoeging aan de les. (gratis voor iOS en Android)

16. CanonKijker: Als je het kosteloze Layar installeert, dan kun je met de Canon Kijker informatie opvragen over de historische achtergrond van de plek waar je bent, mits hij in de canon van de Nederlandse geschiedenis voorkomt. (voor iOS enAndroid, gratis)

17. 3D CEL: 3D Cell Simulation and Stain Tool is aardig voor biologie: draai een cel rond, zoom in en leer de afzonderlijke onderdelen van de cel kennen. (voor iOS, gratis)

18. Experica HD: Het virtuele natuurkundelab Xperica HD kan voor de natuurkundelessen interessant zijn. De basisversie is gratis, voor meer experimenten koop je de Proversie. (voor iOS, prijs € 3,59 (Pro)).

19. Topo Nederland HD: In spelvorm met een vliegtuig boven plaatsen vliegend, leer je provincies en steden kennen. Het is ook beschikbaar voor andere landen en werelddelen. (voor iOS en Android, prijs iOS: € 2,99, prijs Android: € 1,99)

20. TopoMania: honderden topografische oefenkaarten, gericht op het Nederlandse en Belgische onderwijs. Voor een kennismaking met TopoMania is de wensite een goed startpunt (voor iOS € 2,99; voor Android € 2,99)

21. Flashcards: Flitskaarten zijn handig bij het woordjes leren en andere zaken die je moet “stampen” om ze in je permamente geheugen te krijgen. Je kunt zelf een kaartensessie maken, maar ook putten uit de gigantische databank. Het is gratis, maar wil je af van de advertentiebalk onderin, dan betaal je € 2,69. (voor iOS)

22. Flashcard helper: Voor Android is er de Free Flashcard Helper met gelijksoortige functionaliteit als de hierboven besproken flashcardapp en hij is uiteraard gratis.

23. Wereldatlas van National Geographic: Het totale kaartenpakket neemt 460 MB in beslag. Achtergrondfeitjes zijn snel oproepbaar. (vooriOS, € 1,99)

24. The World HD: Deze atlas maakt gebruik van vectorkaarten en is daardoor iets compacter (156 MB). Levert voor elk zoomniveau haarscherpe plaatjes. (voor iOS, € 2,00)

25. Wiki Encyclopedie Pro: Die kun je ook raadplegen als er geen actieve internetverbinding is. Door betaling van een eenmalige vergoeding, afhankelijk van de gewenste grootte, van mini (€ 2,49) tot Einstein (€ 11,99), kun je de complete Wikipedia lokaal downloaden op je mobiel of tablet. Voor de iPad is er ook nog Dutch Wiki Offline (€ 5,49).

26. Vogels en bomen: Voor biologie zijn er twee encyclopediën beschikbaar: Vogels in Nederland (iOS, gratis, Android, gratis (maar niet hetzelfde)). BoomId – Bomen van gematigd Europa – is een veldgids voor bomen van het open veld en het natuurlijke bosgebied van de gematigde gebieden van Europa. (voor iOS, € 3,99)

27. Prisma woordenboeken: Prisma heeft zes apps voor Android gepubliceerd. Ook zijn de pocketwoordenboeken voor € 4,99 (NL) of € 6,99 (de vertaalwoordenboeken, beide delen), beduidend voordeliger en rijker dan vergelijkbare apps. Ook voor iOS beschikbaar, maar dan een paar euro duurder.

28. WOORDENBOEK: De app woordenboek levert de vertaling van een woord in meerdere talen: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Spaans, Grieks, Latijn, Turks, Arabisch en nog meer. Waar mogelijk levert Woordenboek ook vervoegingen. De gratis versie toont wel veel reclame. (iOS en Android).

Wil je nog meer apps zoeken en bekijken, ga dan naar https://eduapp.nl en meld je gratis aan.

Geef een reactie