Het geheim van ¶

Soms verandert je Wordbestand na knippen en plakken ineens van opmaak, zonder dat je weet hoe dat nou gekomen is. Het is een bekende ergernis. Eentje die mij ertoe deed besluiten vast te houden aan Wordperfect (voor Windows). Ik gebruik dat nog steeds naar tevredenheid. Maar voor degenen die nu eenmaal (al dan niet gedwongen) gewend zijn om met Word te werken, volgt hier het geheim van de Wordopmaak:
De verandering van opmaak ligt bijna altijd aan de selectie van het karakter ¶. Dat karakter is in principe niet zichtbaar in het document en wordt daarom vaak meegeselecteerd zonder dat je het in de gaten hebt. Je kunt het karakter zichtbaar maken door in het Wordlint op de tab Start te klikken op ¶. Alle onzichtbare karakters worden dan getoond in het document.
Nu komt het. Er zijn drie soorten ¶.
Soort 1: Aan het einde van het document staat altijd een ¶ en die is niet te verwijderen. Achter dit karakter zitten alle opmaakelementen die op het hele document betrekking hebben.
Soort 2: Aan het einde van een sectie staat een ¶ met daaraan gekoppeld alle opmaakelementen die op de daarvóór liggende sectie betrekking hebben.
Soort 3: Aan het einde van een alinea staat een ¶ met daaraan gekoppeld alle opmaakelementen die op de daarvóór liggende alinea betrekking hebben.
Als je dus een alinea knipt of kopieert mét de laatste ¶ in de selectie, dan neem je dus de opmaakelementen van die alinea mee. Als je die selectie dan plakt in een alinea met een andere opmaak, dan zie je dat alle tekst die voor de geplakte tekst staat, ineens een andere opmaak krijgt.
Als je gaat knippen en plakken in een document, raad ik je aan om eerst de ¶ zichtbaar te maken, zodat je die opmaakelementen niet meekopieert.

Geef een reactie