Malwarepop-ups veilig sluiten

Hoe zorgvuldig je bij het surfen op internet ook te werk gaat, af en toe kan het voorkomen dat er daarbij een JavaScript-venstertje opduikt, dat bijvoorbeeld meldt dat jouw pc direct op malware gescand dient te worden. In dat geval is er meestal niets mis met je pc, maar de kans is groot dat je juist met malware wordt opgezadeld, wanneer je op dit verzoek ingaat.
Een dergelijk venster is soms wel te sluiten via het kruisje rechtsbovenin, of door op de knop Annuleren te klikken, maar bij dit soort pop-ups is het nooit helemaal zeker dat deze opties doen wat ze beloven. Er kan op deze manier nog steeds malware op je pc terechtkomen. En soms zijn beide opties in het geheel niet aanwezig en lijkt er niets anders op te zitten dan op de knop OK te klikken. Een browser als Opera biedt in dat geval de mogelijkheid om via het betreffende venster de uitvoering van scripts in de bewuste pagina te stoppen, waarna je met een gerust hart op OK kunt klikken.
Maar heb je deze browser niet of wil je het zekere voor het onzekere nemen omdat je de zaak niet vertrouwt, dan kun je het best de browser afsluiten via Windows Taakbeheer. Hiertoe klik je met de rechter muisknop op de taakbalk en je kiest Taakbeheer starten. Onder het tabblad Processen zoek je de betreffende browser op. Browsers als IE (die als iexplore.exe  te zien zal zijn) en Chrome zullen meerdere malen in de lijst voorkomen. Klik vervolgens met de rechter muisknop op het bewuste proces en kies Proces beëindigen. Voor browsers als Internet Explorer en Chrome is het niet van belang in welke volgorde je dit doet, zolang je er maar voor zorgt alle processen af te sluiten.

Geef een reactie