Een website kopiëren

HTTrack is een gratis programma waarmee je een complete website  (of een deel daarvan) naar je eigen computer kunt kopiëren. De hele navigatie blijft daarbij behouden. Dat betekent dat je via de kopie lokaal over de website kunt surfen zoals je dat normaal online ook doet. Ideaal, want dat betekent dat je een website naar je laptop kunt kopiëren en deze dan op je gemak kunt lezen op een plaats waar je geen internetverbinding bij de hand hebt, zoals in de trein of op een school zonder draadloos internet.
Een aantal dingen vallen op als je de HTTrack website copier voor het eerst gebruikt. Ten eerste het gebruiksgemak. Je moet voor een kopieeropdracht wat schermpjes door waarin je wat instellingen kunt aanpassen, zoals maximaal aantal te kopiëren pagina’s en uit te sluiten bestandsformaten, maar als je een complete site wilt kopiëren kun je eigenlijk volstaan met het intypen van de domeinnaam en HTTrack gaat aan de slag.
Vervolgens valt de snelheid op. Natuurlijk lenen websites als die van de Telegraaf, Nu.nl, Geenstijl en Fan.tv zich niet voor een volledige kopie. Deze zijn eenvoudigweg te groot. Maar de meeste websites bestaan uit slechts enkele tientallen pagina’s en deze zijn binnen een minuut gekopieerd. Ook een website van enkele duizenden pagina’s hoeft geen enkel probleem te zijn, al duurt dit natuurlijk een stuk langer.
En als je klaar bent is het opvallend hoe identiek de kopie aan het origineel is. Vaak merk je niet eens dat je op je computer aan het surfen bent in plaats van op internet.
http://www.httrack.com/.

Een gedachte over “Een website kopiëren

Geef een reactie