Strips in het onderwijs

Op internet zijn er verschillende tools beschikbaar om leerlingen zelf een strip te laten maken. Dat biedt mogelijkheden voor het taalonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook voor maatschappijleer en geschiedenis. In deze bijdrage bespreken we de gratis tool www.bitstrips.com, vanwege de gebruikersvriendelijkheid en de uitgebreide bibliotheek met stripfiguren, accessoires, achtergronden, vormen en meubels.
Het is handig om de leerlingen eerst een account aan te laten maken. Uw leerling kan dan later de strip opslaan en versturen. Surf naar www.bitstrips.com en klik op ‘Join bitstrips today’, rechts bovenaan de pagina. Na het invullen van enkele gegevens, krijgt de leerling een bevestigingsmail met een link waarop hij* moet klikken om zijn account te activeren. Vervolgens kan hij kiezen uit het maken van een strip [comic] of het maken van een stripfiguur [character].
Bij de moderne vreemde talen in het voortgezet onderwijs kan de tool worden ingezet om schrijfvaardigheid, grammatica en vocabulaire te trainen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld de opdracht krijgen om een strip te maken die past bij het thema van het hoofdstuk waarbij ze gebruik maken van het bijbehorende vocabulaire en behandelde grammatica. Bij Nederlands kan een opdracht zijn om een strip te maken waarin leerlingen een scène uit een boek uitbeelden. Ook bij maatschappijleer of geschiedenis kan de striptool worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het laten maken van een spotprent over een politieke of maatschappelijke ontwikkeling. Het programma biedt hiervoor ook historische personages, zoals de Amerikaanse presidenten. Voor Nederlandse kopstukken moeten leerlingen zelf personages creëren, het programma is Amerikaans georiënteerd.
Meer info bij: http://www.vives.nl/tips/zeg-het-met-strips

Geef een reactie