Gevorderden: Wegvallend internet oplossen

DNS: Is een systeem om de lastige internet adressen (74.125.79.147) makkelijker te kunnen onthouden. Als wij in onze browser www.google.nl intypen, wordt automatisch het lastige adres opgezocht. Bij sommige internetprovider gaat het hier wel eens mis. Dan lijkt het alsof het internet niet meer werkt.

Bij Ziggo is dit vaak het geval. Voor veel klanten lijkt het dan alsof het hele internet niet meer werkt, maar eigenlijk is alleen de server die verantwoordelijk is voor het omzetten van de makkelijk te onthouden adressen in moeilijke adressen niet bereikbaar. Dit is op te lossen op 2 manieren. De eerste is door op elke computer handmatig de dns-servers te gaan instellen op 8.8.8.8 en 8.8.4.4 maar als je dat op alle computers moet doen is dat misschien veel werkt.

Daarom gaan we inloggen op de router, deze oplossing is dus alleen voor gevorderen.
De exacte stappen zijn verschillend per router, maar het komt op het volgende neer.

 1. Zoek het adres van de router op. (bv. 192.168.1.1 of 192.168.2.1 of 10.0.0.1)
 2. Ga naar het adres van de router en log in (vaak met admin of root als gebruiker en admin of 123456 als wachtwoord)
 3. Ga naar internet instellingen
 4. Ga naar DNS instellingen
 5. Druk het huidige scherm af! voor het geval er iets mis gaat!!!
 6. Verander automatisch configuratie in handmatige configuratie.
 7. Er zullen nu als het goed is velden beschikbaar komen voor de dns-servers.
 8. Hier vullen we 8.8.8.8 en 8.8.4.4 in.
 9. Druk test instellingen.
 10. En als het werkt druk op opslaan (of save)
Je hebt nu op je computer(s) of router de gratis dns-server van google ingesteld. Deze server is vaak stabieler en sneller dan de dns server van je internet provider. Als de rest van de straat/wijk nu storing denkt te hebben met internet, kan jij gewoon verder internetten.
Dit lost natuurlijk niet alle problemen op, maar een van de mogelijke problemen met je internet verbinding wordt vooraf verholpen.

2 gedachten over “Gevorderden: Wegvallend internet oplossen

 1. Lijkt een goede tip, maar laat ik nu net sinds twee weken een Ziggo router hebben en juist daarop kan ik die optie om DNS handmatig in te vullen helaas niet vinden.
  Er is wel een veld voor DDNS maar dat is volgens mij weer wat anders…

 2. @willem, Je kan ook proberen de dns op je computer(s) in te stellen.
  Windows 7: netwerkcentrum > netwerkverbindingen > eigenschappen van netwerkverbinding > tcp/ip > dns handmatig instellen.
  Windows XP: Start > instellingen > Configuratiescherm > netwerkverbindingen > eigenschappen netwerkverbinding > tcp/ip > dns handmatig instellen

Geef een reactie