Tekst rondom plaatjes 2

Vaak kun je in Word “teruglooppunten bewerken” niet kiezen omdat die optie lichtgrijs is.  Je moet dan eerst op “contour” hebben gedrukt.  Daarna is de keuze wel beschikbaar.
Een ander probleem dat zich weleens voordoet: verspringende figuren. Meestal gebeurt het als je twee of meer figuren leuk bij elkaar op één pagina wilt positioneren. Om de een of andere duistere reden zorgt de (ver)plaatsing van het ene plaatje ervoor dat het andere plaatje ineens op een geheel andere plek terechtkomt, terwijl je die natuurlijk net met de grootste moeite perfect hebt weten neer te zetten. Soms lijkt de figuur het geheel en al voor gezien te willen houden en tref je hem na wat zoekwerk enkele pagina’s verder aan, zonder enig idee te hebben wat hij daar nou weer te zoeken heeft. En dan hebben we het nog niet eens over figuren die niet eens op hun bestemde plek terecht willen komen. Hoe beteugel je de figuren?
Tip: Gebruik tabellen! Hiermee kun je de onderlinge posities van figuren en tekst vastleggen in “celverband”. Met behulp van de lineaalfunctie in Word kun je tevens de marges van de cellen naar wens aanpassen, zodat de figuur op iedere gewenste positie geplaatst kan worden. Dit is een zeer handige manier om figuren naast en onder elkaar te plaatsen, omdat je aan de hand van de celgrootte ervoor kunt zorgen dat de figuren ten opzichte van elkaar precies zijn uitgelijnd. Ook vormt het een ideale manier om bijschriften toe te voegen aan figuren. Als de inhoud van de tabel eenmaal is bepaald, kunnen de randen onzichtbaar worden gemaakt in het menu randen en arcering, met als resultaat een strakke vormgeving (die strak blijft). Deze methode is echter minder geschikt als je de tekst aan weerszijden van de figuur wilt laten doorlopen; hierbij kan het een herhaaldelijk knip- en plakwerk van tekst in en uit de tabel worden.

Geef een reactie