10 Googletips

Googelen is inmiddels zelfs een officieel werkwoord. Heel moeilijk is dat googelen ook niet, maar er zijn wel enkele handigheidjes die je Google-ervaring nog een stukje rijker zullen maken. Wij zetten tien handige tips voor je op een rijtje.
1. Specifieke website doorzoeken
Zoek je informatie op een specifieke site? (In dit voorbeeld gebruiken we Ziggo.nl). Voeg dan aan je zoekopdracht toe: ‘site:www.sjl.nl’ (zonder spatie na de dubbele punt). Zo wordt je zoekopdracht bijvoorbeeld ‘nieuwsbrief site:www.sjl.nl’.
2. Geavanceerd afbeeldingen zoeken
Ben je op zoek naar een afbeelding, maar vind je met woorden net niet wat je zoekt? Sleep het plaatje dat het dichtst in de buurt komt naar het zoekvak van Google en je krijgt een hele reeks ‘visueel overeenkomstige plaatjes’. Je kunt ook afbeeldingen vanaf je eigen computer of andere websites naar het Google Afbeeldingen-zoekvak slepen. (let op: dit werkt niet in het gewone internet-zoekvak).
3. Telefoonnummers zoeken
Als je weet waar een instantie of bedrijf is gevestigd, vind je in Google snel een telefoonnummer. Voorbeeld: weet je dat de ambassade van Amerika in Den Haag zit? Tik dan in het zoekveld: ‘070 ambassade Amerika’ – ook ‘telefoon ambassade Amerika’ biedt hetzelfde resultaat, maar mogelijk krijg je dan niet alleen de ambassades in Nederland.
4. Zoeken binnen een bereik
Zoek je een koopwoning in een specifieke prijsklasse? Google beperkt de zoekresultaten tot jouw prijsklasse als je je onder- en bovengrens gescheiden door drie punten (zonder spatie) opgeeft. Dus: ‘koopwoning 200000…300000’ (let op: in de getallen mogen geen punten voorkomen). Op deze manier kun je ook naar andere voorwerpen zoeken.
5. Hoe vind ik definities?
Google is goed te gebruiken als encyclopedie. Dus vraag je je af wat ook al weer tsunami betekent? Dan tik je in de zoekbalk in ‘wat betekent tsunami’ of ‘definitie tsunami’ (of als je naar een Engelstalige uitleg zoekt: ‘define tsunami’) en je bovenste zoekresultaat is afkomstig van betrouwbaar geachte websites, zoals Wikipedia (inmiddels).
6. Wat was dat woord nou ook al weer?
Weet je een woord niet meer of ben je een precieze voor- of achternaam van iemand kwijt? Het sterretje *, de asterisk, vul je gewoon in op de plaats van woorden of namen die je vergeten bent. De zoekactie ‘Wilhelmus * * ben * van * bloed’ levert bijvoorbeeld de eerste regel van het Nederlandse volkslied op.
7. Rekenmachine
Google kan berekeningen uitvoeren. In het zoekveld geef je de som op, waarna je op Enter klikt. Dus bijvoorbeeld ‘5*20’ (de * staat voor vermenigvuldigen).
8. Lijstjes
Google publiceert per land de top-10 van meest gevraagde zoektermen.
9. Landkaart
Tik in het zoekvenster het woord maps, gevolgd door een dubbele punt en de naam van een stad (of een adres), dan krijg je de kaart en informatie over die plaats te zien.
10. Doorlinken
Heb je een eigen site, dan is het interessant om te zien wie er allemaal naar jou linken. De zoekopdracht luidt dan link, gevolgd door een dubbele punt (geen spatie) en het adres van de site. Dus bijvoorbeeld ‘link:www.sjl.nl’.

Geef een reactie