Waar doen we het voor? Lesbrief voor havo/vwo

Ecomare op Texel dreigt in financiële problemen te komen, de muizenplaag in het gebouw van de Tweede Kamer moet van de Partij voor de Dieren diervriendelijk worden aangepakt en de zeehondencrèche van Lenie ’t Hart in Pieterburen kampt met veel aangespoelde witte, wollige knuffelzeehondjes, die door de combinatie van storm, hoogwater en nieuwe maan in de problemen zijn gekomen. Dan hebben we het nog niet eens over de opvang van vogels, het steeds vaker moeten uitrukken van de dierenambulance, enzovoort.
Maar waarom maken wij ons eigenlijk zo druk over die dieren? En waarom is er wel opvang voor zeehonden, maar niet voor muizen en ratten? Waarom worden gewonde vogels wel opgehaald door de dierenambulance en gevangen spinnen niet?
Over dit soort vragen gaat de lesbrief van deze maand. Aan de hand van een tekst gaan leerlingen redeneringen analyseren, vullen zij niet-complete redeneringen aan en schrijven zij onder meer een betoog met een niet voor hand liggend standpunt. Lesbrief: http://www.allesovertaal.nl/assets/allesovertaal/lesbrieven/1203lesbrief_waar-doen-we-het-voor.pdf en uitwerkingen:
http://www.allesovertaal.nl/assets/allesovertaal/lesbrieven/1203lesbrief_waar-doen-we-het-voor-uitwerkingen.pdf

Geef een reactie