Verwijderde bestanden terughalen

Hoe kostbaar bestanden zijn, daar kom je vaak pas achter als het te laat is. Zoals wanneer ze per ongeluk zijn weggegooid, of een vol geheugenkaartje geformatteerd is. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar als het dan toch zo ver is, gebruik dan het gratis Recuva om de verdwenen bestanden te herstellen. Recuva is van de maker van Defraggler en CCleaner, dus dat klinkt meteen vertrouwd.

Recuva heeft een handige wizard waarmee je aangeeft naar welk soort bestanden je op zoek bent. Zoals afbeeldingen, muziek of documenten. Ook verwijderde e-mail uit Thunderbird, Outlook Express en Windows Mail kan hersteld worden. Naar alle verwijderde bestanden zoeken kan ook, maar vooral op grote schijven kan de resultatenlijst dan behoorlijk lang zijn en vind je misschien net niet het ene bestand dat je zoekt. Geef daarom liever zo weinig mogelijk bestandstypen op. Je kunt op één, enkele of alle schijven van je computer zoeken. Mocht de eerste keer zoeken geen resultaat opleveren, dan kan een vinkje bij Uitvoerig Scannen inschakelen wonderen doen. Je moet dan wel een heel geduldig mens zijn, want het zoeken kan dan behoorlijk lang duren. Het gebeurt dan ook heel degelijk.

Het mooie aan Recuva is dat in de resultatenlijst bij de kolommen Toestand en Opmerking meteen is te zien of bestanden ook echt te redden zijn. Want dat een bestandsnaam in de inhoudsopgave van een schijfje is gevonden, betekent niet automatisch dat de gegevens zelf er ook nog zijn, want het bestand kan in de tussentijd allang weer overschreven zijn. In de praktijk heb je dan ook het meeste succes met bestanden die kort geleden zijn verwijderd, op een schijf waarop sindsdien weinig is geschreven. Met andere woorden: zodra je merkt dat je bestanden of mappen kwijt bent, is het zaak om ogenblikkelijk Recuva te draaien.

Recuva is te downloaden op: www.piriform.com/recuva

Een gedachte over “Verwijderde bestanden terughalen

Geef een reactie