Computer versnellen – Opstarten

Hoe meer software je installeert, hoe meer kleine applicaties tijdens het opstartproces worden geladen. Bij sommige programma’s en drivers zie je niet eens dat ze tijdens de opstart van de Windows-sessie worden ingeschakeld. Door al deze onnodige programma’s uit te schakelen zal je computer dus sneller opstarten. Ook blijft er vaak iets achter als een programma wordt verwijderd.

Je moet hierbij denken aan een programma die het mogelijk maakt om heel eenvoudig iets te branden op cd/dvd. Of de de Adobe Reader snelstarter, dit programma zorgt ervoor dat als je een pdf bestand wil openen dat het lekker snel gaat, want Adobe reader is al aanwezig in het geheugen.

Met Quick Startup (www.glarysoft.com/quick-startup/) gaan we zorgen dat er geen onnodige programma’s meer opstarten. Dit is een gratis programma, maar tijdens de installatie wil die de Ask tool bar installeren Vink de Ask toolbar uit.

Eerst krijg je een lijst van alle bestanden die in actie zijn gekomen bij de laatste Windows-sessie. Naast ieder item verschijnt er een rood-groen gekleurd balk. Hoe groener, des te betrouwbaarder het opstartbestand. Het is dus verstandig om de items na te kijken die behoorlijk in het rood staan. Wanneer je op een item klikt, verschijnt onderaan meer gedetailleerde uitleg over de productnaam en de ontwikkelaar. Nog belangrijker is de betrouwbaarheidfactor. Je leest of het bestand betrouwbaar, neutraal, niet vereist of onbetrouwbaar is. Op die manier kun je het kaf van het koren scheiden. Als je nooit hebt gehoord van het bedrijf of het product en het balkje bovendien erg rood ziet, is de kans erg groot dat je het niet nodig hebt. Twijfel je, dan klik je met de rechtermuisknop op het bestand en kiest voor de opdracht Zoeken met Google. Hierdoor opent zich een pagina in de Glarysoft database waar je, aan de hand van gebruikersreacties, leest in welke mate je dit item werkelijk nodig hebt. Door middel van vakjes duid je aan wat er wel en niet mag worden opgestart en met de opdracht Deze ingang verwijderen ben je definitief van zo’n startvertrager af.

Geef een reactie