Algemeen Letterkundig Lexicon legt meer dan 4.500 termen uit

Het online Algemeen Letterkundig Lexicon (ALL) biedt woordverklaringen, definities en voorbeelden van termen in verband met de letterkunde en haar studie, in de meest brede zin van het woord. Het loopt van ‘à la poupée’ tot ‘zwartekunst’, van ‘anapest’ tot ‘zeugma’, van ‘abbreviatuur’ tot ‘zinspreuk’, van ‘ad fontes’ tot ‘zwanenzang’.
In het vierde jaar na de release van het ALL heeft de redactie alweer 235 bijkomende termen van uitleg voorzien. Vanaf vandaag zijn er daardoor ruim 4.500 termen op te zoeken en telt het lexicon meer dan 3.000 met elkaar gelinkte lemma’s. Onder de nieuwe ingangen bevinden zich ‘anakoinosis’, ‘dislocatie’, ‘dieventaal’, ‘echorijm’, ‘framing’, ‘non-fictie’, ‘steenkolenengels’, ‘tongbreker’, ‘zelfspot’, enz.
Een andere opvallende uitbreiding vormen de honderden nieuwe links. De gebruiker kan daardoor vanaf een lemma met een citaat direct verder lezen in het volledige werk in de DBNL. Zo beland je vanuit het lemma ‘adieulied’ plots middenin het Antwerps liedboek uit 1544. Hetzelfde kan bij verschillende (modernere) literatuurverwijzingen.
In 2017 zal het eerste jubileum van het ALL worden gevierd. Door de redactie wordt al gewerkt aan een nog ‘dikker’ digitaal lexicon met vernieuwingen die het begrip van de letterkundige termen maar ook de doorzoekbaarheid verder zullen vergroten.
http://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/

Geef een reactie