Taaldorp 2.0

De digitale school heeft een oplossing voor het feit dat het opzetten en afbreken van een taaldorp zoveel tijd kost en de “bemensing” een probleem is: virtuele taaldorpen. Op dit moment zijn er twee: “Chatterdale” voor Engels, dat helemaal klaar is, en “Parolay” voor Frans, waaraan nog druk gebouwd wordt. Ze zien er natuurgetrouw uit. Mocht een docent niet over de vaardigheid beschikken om met een virtueel taaldorp om te gaan, dan kan hij of zij een training bij Digischool volgen.
Leerlingen blijken in de praktijk eerst een uur nodig te hebben om hun avatar (een poppetje dat de leerling vertegenwoordigt in de virtuele wereld) te besturen en de omgeving te verkennen. In het tweede uur kunnen de leerlingen dan de opdrachten uitvoeren. Alle leerlingen krijgen een kant en klare avatar toegewezen door Digischool. De bewoner van een taaldorpgebouw, veelal een docent of “native speaker”, krijgt ook een account van Digischool toegewezen.
De leerlingen kruipen op school achter de computer, starten de speciale viewer, zetten hun headset (combinatie van hoofdtelefoon en microfoon) op en loggen in. De manier waarop er gecommuniceerd wordt met de bewoner-beoordelaars lijkt op een skype-sessie. Elk van de zeventien gebouwen in Chatterdale heeft een eigen audiosysteem. Wanneer iemand bijvoorbeeld bij het politiebureau naar binnen gaat en daar een gesprek aangaat met een agent, kunnen alleen degenen die in het gebouw aanwezig zijn, het gesprek horen.
Als een leerling op de opdrachtknop klikt die op een bordje bij de voordeur van elk gebouw hangt, krijgt hij te zien wat hij moet doen. De gesprekspartner-beoordelaar kan thuis of op school achter de computer meelezen welk gesprek hem of haar te wachten staat. De beoordelaar heeft ook richtlijnen over hoe het gesprek gaande gehouden moet worden.
Beoordeling gebeurt in een standaardformulier dat in de Moodle ELO van het taaldorp te vinden is. Na afloop kan de docent de eindcijfers van alle avatars bekijken en exporteren naar zijn eigen school.
Chatterdale op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=dYdSdDiV3Q8
Http://www.digischool.nl/3d
http://www.chatterdale.nl/

Geef een reactie