Veilig en anoniem zoeken met DuckDuckGo

Er is een zoekmachine die geen persoonsgegevens opslaat, nameljk DuckDuckGo: https://duckduckgo.com/ . Deze uitstekende zoekmachine heeft wel een korte handleiding nodig voordat je kunt vinden wat je zoekt. Maar als je eenmaal de werking van de zoekmachine onder de knie hebt, ben je verlost van Google en z’n extreme datahonger.
Op http://www.donttrack.us en http://www.dontbubble.us wordt uitgelegd hoe Googles zoeksysteem werkt. Je zoekwoorden worden bewaard en toegevoegd aan het profiel dat Google van je heeft. Op basis daarvan krijg je op vrijwel alle internetsites advertenties voorgeschoteld. Nieuwe zoekopdrachten worden ook afgestemd op eerdere zoekresultaten en sitebezoeken. Zo krijgt de één nieuwsresultaten te zien wanneer er gezocht wordt op bijvoorbeeld Egypte, terwijl de ander reisbureaus te zien krijgt. Je internetleven zit als het ware in een filterbubbel, zo stelt DuckDuckGo.
Net als bij Google ga je hierbij direct naar de site die bovenaan de zoekresultaten staat en dus het meest aannemelijk is. Om dit te doen kun je op het pijltje rechts naast de zoekbalk klikken en dan kiezen voor de genoemde optie. Een snellere methode is om een ‘slash’ voor het zoekwoord te zetten, bijvoorbeeld: \computertotaal (waarbij je direct uitkomt op www.computertotaal.nl).
Lees meer over het gebruik en de mogelijkheden van DuckDuckGo bij Computer!Totaal: http://computertotaal.nl/internet-thuis/veilig-en-anoniem-zoeken-met-duckduckgo-63268 en
http://computertotaal.nl/smartphone/bescherm-je-privacy-met-zoekmachine-duckduckgo-62938#stfpTw7k9fDbarEu.97

Geef een reactie