Harde returns handig verwijderen

Heb je een tekst in Word die vol staat met harde returns, dan hoef je die niet handmatig te verwijderen. Word heeft hier een trucje voor. Met de functie Zoeken en vervangen verwijder je die vervelende harde returns. Loop de tekst wel altijd door na het toepassen van Zoeken en vervangen.
Soms staan er in een tekst die je naar Word kopieert veel harde returns. Wil je die verwijderen, probeer dan eens de toetsencombinatie [Ctrl] + [F]. Je krijgt nu het scherm Zoeken en vervangen in beeld. Om de harde returns een kopje kleiner te maken klik je op het tabblad Vervangen. In het veld Zoeken naar: typ je [^]+ [p]. Gebruik geen hoofdletter, want dan werkt het niet! In het veld Vervangen door zet je alleen een spatie. Als je vervolgens op Alles vervangen klikt ben je verlost van de harde returns in het Worddocument.
De code ^p staat overigens voor het einde van de alinea. Er wordt dan gezocht naar de plekken in het Word-document waar je op [Enter] hebt gedrukt. Dat betekent dat je voorzichtig moet zijn met deze manier van harde returns verwijderen. Ook de harde returns die je hebt gezet na bijvoorbeeld de titel van een hoofdstuk of in een opsomming zijn verdwenen als je Zoeken en vervangen gebruikt. Controleer daarom altijd of je niet een aantal harde returns wilt terugplaatsen.

Geef een reactie