Veilig gratis software downloaden

Er is veel prachtige software gratis te downloaden van internet. Gratis software die vaak niet of nauwelijks onder doet voor programma’s waarvoor je veel geld moet betalen. Soms wil de maker geld verdienen aan de gratis software door reclame aan de software toe te voegen. De reclame die aan de software toegevoegd wordt, is meestal niet de meest plezierige soort. Deze bestaat vaak uit toolbars die reclame aan je browser toevoegen, of het is software die de startpagina of de standaardzoekmachine van je browser verandert, of nog erger: een combinatie van die drie. Deze browseraanpassingen zijn vaak heel lastig weer ongedaan te maken. Eigenlijk wil niemand deze reclamesoftware op zijn computer installeren, dus de makers van deze software willen nogal eens trucs uithalen om ervoor te zorgen dat de gebruikers van het gratis programma de software van de reclame installeren zonder dat ze dat beseffen. De reclamesoftware ongevraagd samen met de gratis software meeinstalleren gebeurt gelukkig niet zo vaak. Daarmee zou de software onder de noemer adware, malware of spyware vallen en daar zit de maker niet op te wachten. Er zijn echter andere trucs. Vaak krijg je bij het installeren van gratis software de vraag of je allerlei “handige” extra programma’s wilt installeren, bijv. toolbars en zoekmachines die je het leven makkelijker maken. Nooit doen, want dit is niets anders dan software die reclame aan je browser toevoegt. Toch wordt deze software vaak geïnstalleerd omdat de installatie-optie standaard aangevinkt staat. Met een klakkeloze bevestiging installeer je dus samen met het gewenste programma de reclame-software. Vink dus altijd de extra meegeleverde software bij het downloaden uit. Een andere veel gebruikte truc is de reclamebanner die sprekend lijkt op een downloadknop. Deze banners kom je vaak tegen op downloadsites. Mensen die de software willen downloaden, klikken op de eerste knop DOWNLOAD die ze zien, installeren het programma, en vervolgens blijkt er een totaal ander programma op hun PC te staan, boordevol reclame.
Tot slot nog een rijtje tips om veilig gratis software te downloaden zonder dat je computer meteen vol reclame staat:

•    Vink bij het installeren van de gratis software alle extra’s uit, want dit is meestal reclamesoftware.
•    Kijk goed of je op de echte downloadknop drukt, en niet op een banner die daarop lijkt.
•    Download software bij voorkeur via de website van de maker. Dit voorkomt de kans dat iemand anders er reclame aan toevoegt.
•    Wees voorzichtig met gratis software van commerciële bedrijven. Open Source software is veel veiliger omdat iedereen de code (en eventuele reclame daarin) kan zien.

Geef een reactie