Virtuele dvd-speler

In de vorm van een iso-bestand kunnen films en software eenvoudig via internet worden verstuurd. Met brandsoftware zet je zo’n bestand vervolgens om in een toegankelijke cd of dvd. Virtual CloneDrive koppelt een iso-bestand aan een virtuele dvd-speler, waarna je de ‘schijf’ kunt benaderen zonder hem eerst te branden.

Stap 01: Herkennen. Een iso-bestand is een ingepakte versie van een cd of dvd. Zo vind je in nieuwsgroepen en op torrent-websites bijvoorbeeld iso’s van films en software. De iso-standaard wordt ook gebruikt om legitieme (opstart-)schijven digitaal te distribueren. Een bestandsextensie zegt iets over de inhoud van een bestand. Bekende extensies zijn .jpg voor afbeeldingen en .doc voor documenten. Een iso-bestand heeft de extensie .iso. Doordat Windows sommige extensies verbergt, zijn iso-bestanden echter lastig te herkennen. Open Mapopties in het Configuratiescherm en ga naar het tabblad Weergave. Verwijder het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen. Vanaf nu zie je in Verkenner of je met een iso-bestand of met een ander type archiefbestand hebt te maken.
Stap 02: Virtual CloneDrive. Ga naar www.slysoft.com/nl en haal Virtual CloneDrive binnen, via de gelijknamige omschrijving onder Producten. Tijdens de installatie hoef je geen opties aan te passen, want alle juiste instellingen zijn al geactiveerd. Voor de installatie van de virtuele dvd-speler wordt om een extra bevestiging gevraagd, die je bekrachtigt met de knop Installeren. Aan het einde van de installatie wordt Virtual CloneDrive zichtbaar als een icoon van een cd-schijf, rechtsonder in het systeemvak bij het Windows-klokje. Klik hierop als je het aantal virtuele stations wilt aanpassen. Standaard maakt Virtual CloneDrive één virtuele dvd-speler aan. Het koppelen van een cd- of dvd-bestand aan de virtuele speler wordt ‘mounten’ genoemd. Klik met de rechtermuisknop op het iso-bestand dat je wilt koppelen en kies Mount (gevolgd door de naam van het iso-bestand). Ogenschijnlijk gebeurt er niets, maar de koppeling is nu een feit!
Stap 03: Virtual CloneDrive. De virtuele dvd-speler met ‘daarin’ de inhoud van het iso-bestand vind je terug in Verkenner, bijvoorbeeld via Start, (Deze) Computer. Je kunt de virtuele schijf gebruiken zoals je een normale cd of dvd gebruikt. Als het iso-bestand een dvd-film bevat, kun je hem afspelen met je dvd-afspeelsoftware. Wanneer je een installatie-cd hebt geladen, kun je de software nu installeren. De koppeling met het iso-bestand is na gebruik eenvoudig op te heffen. Klik met rechts op de virtuele dvd-speler en kies Uitwerpen. Bij een fysieke dvd-speler gaat in dit geval de lade open, zodat je het schijfje kunt uitnemen en eventueel een nieuwe plaatsen. Bij onze virtuele speler wordt alleen de koppeling met het iso-bestand verbroken. Je kunt eenvoudig een nieuw iso-bestand koppelen of de virtuele speler laten voor wat hij is, tot je in de toekomst zijn diensten nog eens nodig hebt.

bron: Computer!Totaal.

Geef een reactie